sâmbătă, octombrie 24, 2009

O lume nebuna, nebuna...

NEBUNI CARE AU STĂPÂNIT LUMEA


Unul dintre argumentele cel mai des folosite de către adepţii sistemului republican pentru a-şi apăra punctele de vedere este nebunia unor regi sau împăraţi din Antichitate şi Evul Mediu.



Împăratul Caligula şi-a ucis tatăl, mama şi doi fraţi pentru a ajunge pe tronul Romei, şi pe deasupra şi-a ridicat armăsarul favorit la rangul de senator.
Împăratul Nero şi-a ucis mama şi prima soţie.
Primul rege al Franţei, Clovis, a înnebunit după ce a furat o relicvă - braţul unui sfânt (!!!).
Strănepotul său, Childeric al III-lea, era poreclit Idiotul.
Mama regelui Ludovic al IX-lea se plângea că fiul său ”nu este tocmai întreg la minte”.
Robert de Clermont, fiul cel mai mic al regelui mai sus menţionat, a înnebunit şi el după ce a fost lovit în cap cu un ciocan.
Carol al VI-lea (1380-1415), supranumit Nebunul, se credea a fi din... sticlă. De frică să nu se spargă, îşi întărea hainele cu bare subţiri de oţel.
Ramura spaniolă a Casei de Habsburg descindea din regina Ioana cea Nebună a Castiliei, a cărei stare psihică lăsa de dorit, iar această moştenire genetică dezastruoasă a fost agravată prin endogamie, ceea ce ar putea explica şi nepotolita sete de sânge a lui Filip al II-lea.
Anglia a avut şi ea regi cu probleme, fiind binecunoscut cazul regelui George al III-lea, care suferea de profirie, o boală a sângelui care sfârşeşte prin a afecta şi creierul. A murit în 1820 la castelul Windsor, orb, surd şi nebun.
Statele Unite al Americii au avut şi ele un “ cap încoronat”, autoproclamat împărat Norton I, care din 1859, când a fost “ încoronat”, şi-a publicat “decretele imperiale” în ziarele din San Francisco. Unul dintre ele, care prevede dizolvarea Senatului şi a Camerei Reprezentanţilor “din cauza corupţiei”, a fost chiar aplaudat de către cetăţeni, care au început să se întrebe dacă nu cumva ar trebui să renunţe la sistemul republican. Din nefericire pentru el, Norton I a publicat şi un decret imperial prin care ordona construirea unui imens pod peste Golful San Francisco, motiv pentru care a fost etichetat ca nebun. Ceea ce este mai interesant este că ideea sa a fost pusă în practică, ceva mai târziu, în secolul XX, mai exact pe data de 27 mai 1937, când a fost inaugurat faimosul pod Golden Gate. Nu întâmplător preşedintele american Abraham Lincoln şi regina Victoria a Marii Britanii au luat foarte în serios “decretele imperiale” ale lui Norton I. În cazul lui Norton I se pune totuşi întrebarea, a fost oare chiar atât de nebun!?

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu