duminică, decembrie 30, 2012

Fragment din volumul în pregătire AVENTURILE UNUI ROMÂNAŞ ÎN OLANDA


Sâmbăta polonezelor

          Erwin, fiul cel mic al familiei Freije, trase o fugă în weekend până acasă şi, dacă tot nu avea ce face, le-a spus părinţilor săi că mă duce să vizităm nişte pietre milenare... Undeva la vreo 7-8 kilometri de Roden, unde se afla o formaţiune de pietre asemănătoare, nu şi ca dimensiune, ansamblului neolitic Stonehenge aflat în câmpia Salysbury din sudul Angliei.
          Pe biciclete, drumul a fost o adevărată binefacere.
          La pietrele alea, în afară de noi mai erau o potârniche sau o codobatură, nu prea le deosebesc, şi nişte lăstuni sau rândunici! Doar noi şi misterioasele pietroaie aşezate, acolo, probabil de niscai extratereştri! Deşi, nu puteai să fii sigur. Nimeni nu-i văzuse!?... Sunt sarcastic, nu?
          Am făcut poze în împrejurimi, ne-am căţărat pe acele formaţiuni şi iarăşi am făcut poze.
          Culmea, era soare! Aşa ceva... mai rar! Fapt ce ne-a determinat să facem şi o jumătate de oră de plajă.
          I-am mulţumit lui Erwin pentru că m-a adus să văd acele pietre atât de... interesante şi am încălecat pe biciclete pentru a reveni în Roden. Ei, dar cum drumul trecea pe lângă o berărie cu pensiune, nu m-am putut abţine şi l-am deturnat pe mai tânărul meu prieten la o bere... Au fost două... la început.
          Admiram acel colţ de natură şi ascultam... liniştea! Dar nu pentru mult timp pentru că în peisaj şi-au făcut apariţia două blonde gălăgioase cu ochii albaştri. La început, nu le-am băgat în seamă, dar mai apoi, atenţia mi-a fost atrasă de faptul că vorbeau o altă limbă. Deşi, în fază iniţială, puteam jura, după cum arătau, că erau gete-beget olandeze.
          Eu, cu limba dezlegată şi cu chef de vorbă, ridic paharul de bere şi îl întind către ele... Frate, n-au trecut 10 secunde şi erau peste noi la masă. Se vedea că nu ştiam limbajul şi obiceiul locului... De fapt, prin ridicarea paharului, le invitaserăm să ne însoţească la o bere... Două, trei, patru...
          Limbile, acum, ni se încurcaseră la loc... Ne priveam, ne zâmbeam şi ne luam în braţe, cu fetele, evident, de parcă ne cunoşteam de când lumea.
          Domnişoarele erau din Polonia, mai precis din Cracovia, un oraş foarte frumos şi încărcat de istorie, aşezat pe râul Vistula.
          Cele două erau surori gemene, deşi nu semănau deloc, una se numea Anielka, parcă, iar cealaltă Elwira! Mie, cel mai mult îmi plăcuse de Elwira. Eraaa... Era mai mare în bust! Pasiunea vieţii mele!
          Tot de la ele, am aflat că erau stabilite din 1989 în Olanda.
          Şi eu le-am povestit despre cât de bun era salamul Krakauer... Tot de la Cracovia, dar în limba germană. S-au amuzat pe treaba cu salamul, aşa că am mai luat câte o bere şi o cameră la pensiune... Am plătit camera şi ne-am întors din nou la bere.
          Erwin se uita la mine printre dinţi, iar eu îl vedeam violet!... Dar eram bărbaţi!
          Beam bere şi le spălam pe poloneze pe faţă... Un adevărat ritual al beţivilor.
          Heee... Şi-am plecat spre cameră...
          A doua zi, soarele îmi băga nişte buzdugane înroşite drept între ochi.
          M-am ridicat de pe mochetă, am privit în jur... Am mai privit o dată în jur... ceaţă totală! Ceaţă în cameră, ceaţă şi în cap. Cu greu reuşeam să-mi ţin echilibrul. Mă uitam la Erwin care, nu ştiu din ce motiv, adormise cu picioarele foarfecă sub el şi sforăia îngrozitor!?
          Grea zi, mi-am spus! Mă ţineam cu mâinile de cap şi priveam un... tablou care se mişca întruna! Ba nu, era ceasul, numai că limbile se unduiau precum driblingurile lui Hagi... Dă-l dracului de ceas, ce nevoie...
          Polonezele?!
          Hiii... Unde-s polonezele?!
          S-au dus. Ne-am făcut treaba cu ele şi s-au dus acasă, probabil... Pa şi pusi!
          Şi totuşi... M-am aşezat pe un scaun şi mi-am aruncat o privire în chiloţi... Ce să văd?! Bomba de la Hiroshima! Ba nu, cap sec, voiam să ştiu dacă azi noapte... a mai funcţionat!? Nu mi-am dat seama.
          L-am mişcat pe amicul meu şi, cu greu, a deschis ochii după care i-a închis la loc şi s-a întors pe partea cealalată, trosnind din picioare...
          „Erwin, mă omoară taică-tu’, azi este duminică. Scoală-te!” În două secunde era în picioare, ca în următoarea secundă să cadă cât era de lung. L-am ajutat şi l-am aşezat pe un scaun.
          Stăteam amândoi, doar în chiloţi, şi ne priveam ca proştii. Trebuie să recunosc: chiloţii lui erau mult mai olandezi decât ai mei made in China via Bucur-Obor!
          Uşor dezmeticiţi, încercăm un dialog... de fapt, frânturi de propoziţii neduse până la capăt... Despre bere, multă, şi despre sex, cât o fi fost!?...
          Şi eu şi el, mai ţineam minte doar faptul că plecaserăm spre cameră cu polonezele de toartă, după care... s-a rupt filmul.
          Mai privesc odată ceasul, de data aceasta limbile indicatoare se vedeau mult mai clar: era ora 12:00, bătută pe muche.
          „Douăsprezece!?”, făcu Erwin.
          „Douăsprezece!”, făcui şi eu.
          „Tata!”, mai zise Erwin şi îl văd că se repede în toate părţile...
          „Ce ai, omule?”
          „Hainele...”
          „Da! Ce-i cu ele?”
          „Păi, unde sunt...”
          Nu mai erau!... Le-am căutat peste tot. Chiar şi în coşul de gunoi.
          Frate, şi era ora când trebuia să eliberăm camera! Păi, în chiloţi... Nu se poate!
          Dorind să mă trezesc mai repede din toropeala bahică am mers la toaletă să-mi arunc cu apă pe faţă şi să mă dau cu capul de chiuvetă... Căci asta mi-a venit să fac atunci când am văzut oglinda de la baie mâzgălită cu ruj!
          Şi am citit: „English suckers!” Noi eram ăia! Englezii... La ce faţă aveam, cred şi eu, dar Erwin, el ce vină avea?!
          Polonezele ne curăţaseră de haine, bine cel puţin, coincidenţă fericită, nici eu şi nici Erwin, nu luaserăm niciun fel de acte la noi.
          Stăteam amândoi trântiţi în fotoliu şi ne uitam pe fereastră... Pe feţele noastre se putea citi toate dezastrele înregistrate, de-a lungul vremurilor, pe pământ... Plus prostia!
          La un moment dat, aşa... din senin, m-a podidit râsul. Unul din ăla idiot. De idiot, dar extrem de contagios pentru că Erwin începu să râdă şi el în hohote... N-a durat mult, ce-i drept, vreun sfert de oră, dar destul să nu mai avem aer... Şi pentru ca balul să fie total, Erwin s-a înfăşurat în cearceaf, s-a cocoţat în mijlocul patului şi s-a declarat „Caesar Imperator”...
          Ave!”
          „Ave, Imperator, morituri te salutant!”
          Bine, ca muritor îl salutam, dar eu cine eram?! Dacă el era Caesar, eu? Aha, am piceput! Eu eram... restul! Plebea.
          Dar noi nu eram doar muritori, eram şi muritori de sete...
          „O bere?”, îi arunc în glumă.
          „Bere? În viaţa mea să nu mai văd!” Cred şi eu, după opt... sau nouă!?
          În fine, făceam eforturi să fim lucizi.
          „Tu pe care ai...”, îl întreb eu, încercând să aflu ceva detalii...
          „Hm, nu mai ştiu... Cred, dar nu sunt sigur că... De fapt, nu-mi mai aduc aminte nimic!” Blanc! Aşa era şi la mine.
          Erwin pune mâna pe telefon şi sună la recepţie, pentru a cere eventuale informaţii despre seara trecută... Îl văd doar cum dă din cap şi tace în limba olandeză.
          „Acum, tradu-mi, te rog frumos!”
          „Dragă Martin, polonezele... Adică fetele cu care ne-am întreţinut aseară, spune recepţionera, ne-au condus în cameră, după care au plecat. N-au stat mai mult de cinci minute...”
          „Cinci minute?! Atât de slabi să fim?!”
          „Ce să faci în cinci minute, Martin? Că fata de la recepţie mi-a mai spus că mai mult ne-au târât până la cameră, o mână de ajutor dând şi paznicul pensiunii...”
          Era clar: şi nesatisfăcuţi şi cu banii luaţi... Pardon, cu hainele, că de bani... eram chei. Calviţie totală! Mai ales eu: zero lei, zero guldeni, zero, mărci, zero dolari şi, în general, zero oricărei valute din lume. Chiar şi celei din Botswana, la câtă bere băusem...
          „Ave, Imperator, morituri te salutant...” Muritor tâmpit!
          Erwin a mai pus o dată mâna pe telefon şi l-a sunat pe... tata. Pe tata Gerrit. După vreo 10 minute de ascultat şi încă vreo 20 de parlamentări, a închis.
          „Cum stăm?”, întreb.
          „O să vină tata să ne ia. Ne aduce şi haine.”
          În 20 de minte, Gerrit s-a înfiinţat la pensiune, mi-a adus nişte blugi cu patru numere mai mari, de-a trebuit să-i ţin cu mână să nu ies cu ei în glezne. Uitase cureaua. Cel puţin, eram îmbrăcaţi.
          Erwin se duce în parcare să pună bicicletele pe maşină... Opelul lui Gerrit avea instalat deasupra un cadru special din metal pentru transportat biciclete...
          În timp ce eu îi ceream scuze lui Gerrit, apare Erwin cu o falcă în cer şi cu alta sub pământ... Gerrit îi cere să se grăbească şi să pună bicicletele mai repede pe maşină...
          „From where... so many bikes?!” Chiar! De unde atâtea biciclete?! Polonezele cu ce voiai să se ducă acasă? Doar nu era să meargă pe jos? 
          Am înţeles, dacă bani nu găsiseră... 
          Atunci, a izbucnit şi Gerrit în râs şi, culmea, părea unul sincer... Bătea puternic cu palma în capota maşinii, de-i schimbase total linia şi trăgea şuturi în jantele Opelului, de-i săriseră capacele... După care, timp de o jumătate de oră s-a plâns de durere. Mi-era clar: olandezii se amuză greu, dar şi când se pornesc...
          Am plecat, pe drum, ca prin vis, mi-am adus aminte cum ne alintaseră ele... polonezele. Ne spuneau întruna: „Głupcy! Głupcy!” Suna atât de frumos pe buzele lor...
          „Głupcy! Głupcy!...” Trebuia să recunosc că limba poloneză are o anumită muzicalitate... Parcă le şi aud: „Głupcy! Głupcy!...”
          O zi de sâmbătă de ţinut minte, frate. Panaramă!
          Ajunşi acasă, Erwin s-a dus direct la baie, iar eu l-am rugat pe Gerrit să se uite prin bibliotecă să vadă dacă găseşte vreun dicţionar olandezo-polonez... Avea! Îl avea încă de pe vremea când ne cunoscuserăm, când vizitaseră mai multe ţări din est, mai puţin Bulgaria şi România.
          Am luat dicţionarul şi, cu o frenezie de nedescris, am ajuns la litera G...
          Głupcy!... Głupcy!... Am găsit... Găsisem, dar nu mai puteam să-mi ridic privirea... Gerrit, curios şi el, aştepta... Privesc mai întâi în stânga, apoi în dreapta, pe urmă îmi îndrept privirea şi spre prietenul şi binefăcătorul meu...
          „Głupcy!... Adică... „Foools!” „Proştilor, pe limba mea”
          Frate, alea, din trei în trei minute, ne făceau proşti, iar noi le divinizasem.
          Fi-r-ar băutura a dracului!
          Henny n-a mai rezistat şi a izbucnit în râs...
          Erwin a venit şi el să afle care este motivul râsului generalizat.
          La final, s-a tras şi o concluzie... Femeile sunt mai deştepte decât bărbaţii!
          Ce să zic!?
          Evident că Henny trăsese concluzia, aşa că ne-a dat bani să mergem să cumpărăm două biciclete...
          „Numai să fie olandeze, nu poloneze!” A mai adăugat Gerrit, moment în care am uitat că nu aveam curea la pantaloni şi mi-am luat mâna de pe betelie... Aşa, cu ei în glezne, nu mi-a mai venit altceva de făcut decât să ridic braţul şi să strig:
           „Ave, Imperator, morituri te salutant...”
          Nu vă mai spun că eram cu toţii pe jos de râs...
          Hai, că fuseseră şi polonezele bune întrucâtva... Pentru că eu cred că în casa aceea se râdea destul de rar...
          Bun şi românaşul la ceva! Să fie cabotin, ce altceva!?
          Głupcy!... Głupcy!...
          

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu